Premies en subsidies voor zonnepanelen

Een niet onbelangrijk deel van de investering in een netgekoppeld zonnepanelen systeen wordt dankzij een groot aantal subsidies voor zonnepanelen aan u terugbetaald.  Zo kunt u de investering in een aantal maatregelen voor energiebesparing voor een niet onbelangrijk deel aftrekken van uw jaarlijkse belastingen. Dit geldt eveneens voor de installatie van een PV-systeem.


Vergelijk vrijblijvend prijzen van zonnepanelenDe subsidies voor zonnepanelen zijn divers. Zo zijn er niet alleen de fiscale voordelen, maar bestaan er ook groenestroomcertificaten.

groenestroomcertificaten voor zonnepanelen

TIP voor maximale premie

U kunt bij de plaatsing van een zonnepanelen installatie 2 facturen krijgen zodat u deze kunt spreiden over de belastingsaangifte van 2 jaar. Zo haalt u het maximum uit de beschikbare subsidies voor zonnepanelen.

De maximale belastingaftrek heeft wel een limiet. Bepaalde gemeentes en provincies voorzien subsidies voor zonnepaneel-systemen of ook soms voor hernieuwbare energie in het algemeen. De Vlaamse regering trekt de minimumprijs van groenestroomcertificaten voor opgewekte energie uit zonnepanelen op tot 45 cent/kWh voor alle geproduceerde stroom uit PV-installaties geplaatst en in dienst genomen na 1 januari 2006.

Dit groenestroomcertificaat is gewaarborgd door de overheid voor 20 jaar vanaf de ingebruikname van de zonnepanelen.
Deze subsidies voor zonnepanelen zijn echter afhankelijk van wetten en regelgevingen van de Belgische en lokale regeringen.

Om maximaal van de zonnepanelen subsidies gebruik te maken wacht u best dus niet te lang met het installeren van zonnepanelen, aangezien deze subsidies elk moment kunnen veranderen.