Zonnepanelen Rendement

Het vermogen van een zonnepanelen installatie (PV systeem) wordt uitgedrukt in Wp of KWp (kilowattpiek). Dit is het vermogen dat het PV-systeem levert bij volle zon. Het vermogen per vierkante meter van zonnepanelen hangt in belangrijke mate af van het celtype en van de producent.


Vergelijk vrijblijvend prijzen van zonnepanelenVermogens variëren tussen 50 W per m2 voor amorf silicium en 190 W per m2 voor monokristallijn silicium zonnecellen met hoog rendement. Een zonnepanelen-systeem met een vermogen van 1 kWp in polykristallijn silicium zonnecellen heeft een oppervlakte van +/- 8 m2 en produceert ongeveer 800 kWh elektriciteit per jaar.

Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten zonnepanelen

Keuze en Prijs

Een zonnepaneel met een rendement van 7% en een vermogen van 100 Wp is dus dubbel zo groot als een zonnepaneel met een rendement van 14% en hetzelfde vermogen. De prijs van zonnepanelen wordt vaak berekend per Wp, zodat het rendement daarop niet van invloed is.

Bij de keuze voor een bepaald type paneel spelen diverse factoren een belangrijke rol:
hoeveel ruimte is beschikbaar?

  • welke afmetingen en uitvoering?
  • welk paneel vindt men mooier?
  • ...

Een andere belangrijke factor is dat bij de installatie van een volledig PV-systeem een stuk van de kosten samenhangt met de oppervlakte (de draagconstructie, het bekabelen, enz.).

Totaalsom

Hoe de totaalsom uitvalt, is onmogelijk in vaste tabellen te gieten en moet van situatie tot situatie worden bekeken.

Het is belangrijk om u te realiseren dat het rendement en zo de opbrengst van zonnepanelen absoluut geen maat is voor de kwaliteit of de betrouwbaarheid van zonnepanelen! Zonnepanelen geven geen straling af. Hooguit levert de invertor een beperkt magnetisch veld op de momenten dat het actief is, dus niet ’s nachts.